Category archive

Tyskland

Det tyske hus

i Renæssance/Tyskland af

Tyskerne har alt for længe været frataget deres egen kultur. Det skete primært som en følge af Hitlers nazist ideologi, som, i Tyskland, brændemærkede al historisk gyldighed for de nordiske myter. Men det er en proces, der i praksis startede helt tilbage i ottehundrede tallet, da den franske kong Charlemagne erobrede de landområder, der tidligere havde tilhørt de fri germanere.

Denne proces er ikke mulig at vende helt om, og det giver heller ikke mening at definere en ny virkelighed uden al den erkendelse, som tyskerne har vundet, efter de reelt blev koloniseret af Rom. Mange af de institutioner som tyskerne har i dag, er ikke oprindelig nordiske men fra andre dele af verden; Mesopotamien, Fønikien, Egypten. Men der er ræson i at tyskerne skal have lov til at være sig igen, og finde tilbage til deres rødder. Kunsten bliver bare for Tyskland at finde tilbage til sine rødder indenfor en demokratisk og human ramme.

Her er Grundtvig deres reelle løftestang. Nordisk kultur fandt en anden og mere fredelig udvikling i Danmark end i Tyskland. I Tyskland blandede man de agressive traditioner med de persiske imperietraditioner. Det gav en udvikling som var uacceptabel for resten af Europa. I Danmark var udviklingen fredelig, demokratisk, kreativ og visdomsbaseret. En kombination af Oxford liberalisme og asetro.

Denne tradition er helt uden skyld for krig og forfølgelse, og knytter Tyskland an til højskoletraditionen, vil de kunne kombinere deres egen udvikling med en dyb og seriøs filosofi. En tradition som er inspireret af tysk filosofi, bl.a. er Herder inspiration, men også mange andre tyske tænkere inspirerede Grundtvig.

Tyskland skal ud af sin isolation og nedbrudte selvforståelse, og finde en kærlig og stolt nordisk ånd. Først da vil sårene fra brandene i Hamborg og Dresden være lægte, først da vil det stolte gamle folk fra syd, være sig selv igen.

Det ville jeg virkelig ønske for tyskerne, for den skyld tyskerne har fået med de massemord som de foretog imod jøderne (min egen oldemor flygtede selv fra forfølgelse), den er betalt tilbage med rentes rente.

Jeg kan huske, da jeg gik på pilgrimsruten; Camino de Santiago for snart fire år siden, der mødte jeg mange desillusionerede og triste tyskere. Jeg mødte en, som fortalte mig, at en mand skal skrive en bog, bygge et hus og have en søn, for at have et helt liv.

Nu skal tyskerne til at skrive sin bog igen, for først da vil Tyskland kunne give plads til alle os, der vil have sønner og bygge huse. Først når den tyske folkesjæl heles, vil der være plads omkring Tyskland igen. Men sikke et hus Tyskland kan bygge, og sikke nogle sønner der kan komme ud af det hus, hvis det bygget rigtigt.

Go to Top