Danmarks nye rolle

i Top nyheder af

Vi er inde i en svær forandringstid for Danmark. Det her med at forandre vores småstatsmentalitet, til at blive en mellemstor stat på linje med Tyskland og Frankrig, er virkelig svær for os. 

Jeg ved godt, at mange tænker, når de læser mine ting, at jeg er for høj i hatten. Men jeg har faktisk noget at have det i, og pointen er også, at jeg mener at alle andre skal ændre indstilling, så at vi vænner os til vores nye status. 

Hvor Sverige før var den ledende humanistiske stormagt, er Danmark nu, i kraft af sit intellektuelle og politiske liv, blevet en international stormagt. 

Vi har, for at sige det groft, og forhåbentlig uden at fornærme svenskere, overtaget svenskernes rolle internationalt. 

Det skal vi vænne os til, og den gode nyhed er, at vi har en del tid, og at jeg alligevel kører tingene udadtil, og har gjort det med stor succes i mange år efterhånden, så de basale forhold er sådan set i orden. 

Det vi mangler, er at forandre den infrastruktur vi har i Danmark med hensyn til medier, kulturliv og så videre for at forsøge at rumme den nye situation. 

Min internationale succes knytter sig til to principper. Det første er et som min grandonkel Poul Engberg, grundlægger af Snoghøj højskole også havde stor succes med. Det Mellemfolkelige. 

Poul Engberg tog til Færøerne og mødte dem som repræsentant for det danske folk. Med andre ord, der var en stor respekt imellem Poul Engberg, det danske folk og det færøske folk. Denne gensidige respekt er meget vigtig internationalt. 

Man skal ikke være arrogant. 

Det næste princip jeg har arbejdet med, er den ambition Grundtvig havde i at sprede dansk kultur i den forstand, at han mente vi skulle bakke de danskere som er i diaspora op. Forstået på den måde, at alle de folkefærd som er udvandret fra Danmark og Skandinavien generelt skulle vi bakke op. Det vil sige Rusland, England, USA osv. 

Vi er deres rødder. 

Det virker også godt. De ved jo godt, at de udvandrede herfra indimellem for tusinder af år siden. Men den tilknytning de stadig har, er vigtig at være påpasselig overfor. De har brug for, at vi ser dem for det de er. Og måske indimellem er lidt kritiske, hvis de går ud over nogle grænser som ikke er rimelige set med deres EGNE øjne. 

Det virker godt, så nu kommer de allesammen og har brug for at få vandet deres egne rødder. Det skal vi så gøre med ydmyghed, men også med varsomhed for deres identitet. 

Sørge for at bakke dem op, og give dem politiske løsninger, hvis de har brug for det. 

Så der er forsåvidt, intet nyt i det jeg laver. Jeg bruger bare Grundtvigs ideer og traditioner, så at de forbliver virksomme. 

I stedet for at trampe i gulvet og insistere på at vi stadig er en småstat, så synes jeg, vi skal omfavne vores nye rolle. 

Det er HELT unikt, at vi er hvor vi er i dag. Vi står lige nu i en fantastisk guldalder for dansk kultur, det skal vi formå at administrere på en god måde. Det sker nok aldrig igen, så det er nok fornuftigt at nyde det bare lidt, hvis vi kan. 

Change, forandring, som Obama kalder det, er ikke heeeel nem for os. 

Men måske kan vi vokse med opgaven. 

G-d bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.