Forsvar af kongeriget

i Topnyheder af

Trumps relativt ufarlige “angreb” på dansk territorium understreger, at Danmark står i en ny udenrigspolitisk situation, som vi skal til at forholde os til. 

Lad os prøve at kigge på det. 

Den kolde krig, det vil sige den krig som USA og Sovjetunionen udkæmpede primært med efterretningstjenesterne, det vil sige infiltration af lande, kulturel pårvirkning og forsøg på via “psy ops”, at få landende enten til at overgive sig eller forberede dem på invasion (68 erne), er overstået. 

Rusland er ikke længere interesseret i at rivalisere med Amerikanerne, og USA har fået Kina at bekymre sig om. 

Det betyder, at den infrastruktur som blev bygget op under den kolde krig; NATO, EU osv er mindre interessante for Amerikanerne. 

Før investerede de i Europa, for at holde Europa på deres side. Det er ikke så interessant længere. 

Det vil reelt sige, at vi ikke på samme måde kan stole på at NATO, det vil reelt sige USA, er interessede i vores sikkerhed længere. Det er den reelle baggrund bag det såkaldte absurde krav om køb af Grønland. 

Det viser, at Danmark reelt ikke længere er så spændende at støtte militært som Danmark har været. 

Der er utrolig langt fra at Trump foreslå et køb, til at Amerikanerne begår et reelt angreb. Dels er det meget sjældent, at man bruger sine styrker i krig, dels er Danmark jo en af USAs tætteste allierede, så det kommer ikke til ske lige med det samme. Amerikanerne respekterer os. 

Men det understreger den forandrede magtbalance i verden. 

Danmark har den store fordel, at vi KAN spille på vores geografiske placering som landet imellem USA og Rusland. Vi kan, hvis vi formår at spille tilstrækkelig diplomatisk faktisk skabe fred imellem de store lande. Det er i hvert fald vores traditionelle rolle. 

Det vil sige, at vi skal bruge vores diplomatiske evner, som vi heldigvis har til overflod. Vi er rigtig gode til diplomati. 

MEN, diplomati kan kun fungere, hvis det baserer sig på rå militær magt. Vi kan ikke på en gang sidde i rundkreds og synge Kumbaya som de gjorde i 68, og så tro at den går. Vi har pludselig meget kostbare territorier at forsvare.

Det kan vi også godt, men vi skal så til gengæld have de militære muskler der skal til. 

Hvis vi vil beholde Grønland bliver vi altså nødt til at være seriøse omkring det, eller ryger denne del til et andet land. Det er virkeligheden, det håber jeg nu er gået op for politikerne. 

Det betyder investering i maritime offensive kababiliteter og en offensiv diplomatisk indsats overfor de store lande. 

Vi skal vide hvad vi vil med Grønland (i tæt samarbejde med grønlænderne) og så skal vi altså sætte magt bag. 

Et meget væsentligt investeringsområde bliver altså alt det gear der skal til for at holde et militær kørende, og det er dyrt.

Omvendt er der meget store rigdomme i Arktis, så det burde vel kunne betale sig. 

Kigger vi på et andet væsentligt sikkerhedsmæssigt område; terror. Så er dette område også kommet på dagsordnen her på det sidste, med bombningerne i København. 

Sverige skulle efter sigende være ved at falde som stat. Det vil sige, at vi står med et mini Afghanistan lige for vores dør. Vel at mærke et mini Afghanistan med stærke forbindelser til afghanere i Danmark. 

Denne trussel har vi allerede arbejdet på, og kan forhåbentligt komme videre med, hvis den nye regering står på mål for paradigmeskiftet, som de siger.

Men altså, vi står reelt med en helt uhyre sikkerhedsmæssig udfordring som går over Øresund og rækker langt ind i Danmark. 

Det er også en gigantisk sikkerhedsmæssig udfordring. Vi kan allerede høre hvordan politiet vånder sig. 

Omvendt er vi i den fordelagtige situation, at vi er førende på dette område politisk, så vi skal sådan set bare arbejde videre med planerne. 

Vi bliver dog nødt til, at investere mere i forsvaret, specielt den del af forsvaret som dækker Grønland, det er en no brainer. 

Men, de næste ti år kommer til at stå i sikkerhedens tegn. 

Det bliver hårdt, men med den rette strategi og investering, vil vi kunne komme styrket ud på den anden side. 

Men det kræver, at vi er realistiske og er parat til at bruge penge på krudt og kugler, for det er altså forudsætningen for, at vi har et sikkerhedsapparat som reelt kan forsvare hele kongeriget. 

G-d og g-derne bevare Danmark. 

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.