Hvad er kunst?

i Topnyheder af

Jeg et gammelt fossil, det ved jeg godt. De unge kunstnere de kaster om sig med alverdens abstrakte teorier, som viser hvor dygtige de er. Så bygger de luftkasteller og kaster sig ud fra toppen af deres egne luftkasteller.

Jeg skriver ud fra min egen smerte, smerten over at være udskuddet og det sorte får.

Jeg har aldrig fået medaljer, og jeg har gjort en dyd ud af det. Jeg kaster om mig med brave holdninger som; “man sætter kun medaljer på idioter”, osv. Men sandheden er jo, at jeg ville egentlig også gerne have en medalje, bare en lille en. Mit ambivalente forhold til parnasset, som på den ene side er mit udgangspunkt, og samtidig føles som en undertrøje to numre for lille, er mit egentlige omdrejningspunkt.

Jeg kan huske, første gang jeg blev inviteret til Oxford for at være med i et Symposium. Det er vel den største anerkendelse en nulevende dansk kunstner har fået. Der var det ret skuffende, jeg sad der sammen med en masse søde, men lidt tørre hoveder. Jeg havde forestillet mig, at det akademiske elysium var fuldt med brændende kunstnerisk akademisk tænkning. Men det var egentlig bare hyggeligt. Ok, niveauet bliver ikke højere, men hvor var Platon, hvor var Sokrates. Jeg savnede dem virkelig.

Sådan er der så meget. Kunsten i Danmark skabes ikke i institutionerne, men i modsætning til institutionerne.

KUNSTENS ROLLE I DANMARK
Der er mange, som mener, at kunsten har udspillet sin rolle i Danmark. Det er jeg uenig i. Jo, den kunst som institutionerne promoverer, altså den falske kunst, den har udlevet sin rolle. Hvad siger Yaha Hassan os egentlig, hvis vi skal være helt ærlige. Giver han os erkendelser, eller er det bare en onkel Tom vi vil have. Altså et kunstnerisk figenblad over vores egen manglende erkendelse, eller bare so ein ding.

Kunsten skal sige folk noget, og det kan den kun, hvis den afdækker ubevidste ting i samfundet. Den skal klinge med noget af den angst, eller forklare os om vores drømme.

Det kan man kun, hvis man er sand. At den danske elite er racistisk, det er en løgn. At islamkritikken er en doped palæstinensisk ungersvend, det er også en løgn.

Løgn, på løgn, på løgn.

Kunsten i dag er en stor løgn, og derfor er det ikke kunst.

Man skal grave hvor man står sagde Knut Hamsun engang, altimens Victoria dansede sig selv ihjel, fordi hun ikke kunne få den kærlighed som hun ønskede.

Man skal danse sig selv ihjel, det er her Hamsun har sin egentlige erkendelse. For kunst er kun kunst, når man lider i den verden andre mennesker bor i.

For når man gør det, så kan man måske formulere lidt af den angst og virkelighed som hr. og fr. Danmark lever med.

Hvis man som Kierkegaard formår at sublimere denne erkendelse, så kan man også finde nogle politiske løsninger.

Det er her kunsten for alvor bliver relevant, synes jeg.

Som Kierkegaard sagde, den lidelse poeten føler bliver til smuk nektar og honning for læseren.

Således er forfatterens deltagelse i dagens og verdens lidelse forudsætningen for at kunne sige noget fornuftigt om den verden man lever i.

Det er der ikke så mange som gider.

Nu har jeg fået fast arbejde på min lille tv station. Lidt ligesom Bukowski, har jeg i en alder af 48 en fast indtægt, som knytter sig til min kunst.

Det er præcis den rette alder at få en fast indtægt som kunstner. For så er man parat.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.