Nationernes lys

i Topnyheder af

Det er nu igen, blevet på mode, at diskutere jødernes rolle i Danmark. Her er min holdning til det.

Som religiøs jøde med hang til jødisk mysticisme (Kabbalah) synes jeg selv, at jeg har en god fornemmelse for hvad jødisk identitet er, og hvor jødedommen bevæger sig hen. Jeg skal lige skynde mig at sige, at jeg selvfølgelig ikke snakker for alle jøder, men udelukkende for mig selv, og fortolker moderne jødisk identitet ud fra mit eget ståsted.

Grundlæggende har jødedommen altid været splittet imellem jødisk indadvendthed og jødisk udadvendthed.

Vi jøder går altid rundt og kigger efter den næste trussel imod jødisk eksistens. Hvis man kigger realistisk på det, så kommer truslerne altid. Derfor er vi altid på vagt, med god grund.

Omvendt er det formålet med jødisk religion, at tjene andre nationer. Israel er, idealistisk set, nationernes lys. Det vil sige, at vi skal hjælpe, sprede sandhed og støtte verdens nationer i deres udvikling.

Det kan være meget svært at være den hjælpende, når man hele tiden er på vagt overfor overfald.

Antisemitisme og filosemitisme er tæt knyttet til mængden af konflikter jøder har med deres omgivelser. For tiden slås vi med Iran, eller rettere Netanyahus Israel slås med Iran, hvilket giver en del ballade i Mellemøsten. Det er ikke fordi jeg ikke siger at Netanyahu ikke kan siges at have solide argumenter for hans krig imod Iran, men det siger omvendt sig selv, at det giver ballade.

Problemet ved at være jøde er, at ikke bare os selv, men også resten af verden sætter os op på en piedestal. Vi er “g-ds udvalgte folk”, og så videre.

Det vil sige, at kravene til vores ageren, ikke bare etisk, men også materielt, er langt højere end kravene til alle mulige andre folkeslag.

Lykkes vi med at opfylde de ekstra højre krav til etik og støtten af nationerne rundt omkring i verden, så følger nationerne med helt af sig selv. Så opstår filosemitismen. Hvis vi fejler med støtten af nationerne rundt omkring i verden, så opstår antisemitismen.

Så det er en stor byrde at være jøde. Vi SKAL leve op til højere moralske krav end alle mulige andre. Lykkes vores støtten af folkeslag rundt omkring i verden, så får vi en masse tilbedelse, som heller ikke er særlig rar.

Med oprettelsen af Israel er kravene blevet endnu højere til jøder generelt. Nu kan vi ikke bare leve stille, vi har en nation som skal vise andre nationer et godt eksempel.

Det er så lykkes, til dels, hvilket gør, at den nye konservative bølge som skyller over verden er meget optaget af Israel som et religiøst og etisk center. Trump valfarter til Israel og hylder Israel, det samme gør Boris Johnson.

Ja selv herhjemme i Danmark har vi en stærk konservativ støtte til Israel.

Det er forsåvidt godt nok.

Men det er bare en parentes i historien. Endnu et kapitel i jødernes evige kamp for at overleve.

Det er vores lod, og vi bidrager så godt vi kan, ved at støtte verdens nationer. Det er, efter min mening, løsningen på vores ambition om at være nationernes lys.

Vi er ikke perfekte, men vi gør vores bedste.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.