Farvel Herbert Pundik

i Topnyheder af

Min største helt er lige død. Han sov stille ind i Israel, og lukkede således et sidste kapitel i et ellers langt og begivenhedsrigt liv. Herbert Pundik, efter min mening, den største kulturradikale redaktør er just sovet ind.

Som så mange andre som blev bestøvet af hans mod og varme, var det også mit held rent faktisk at møde ham.

Her er min lille historie. For snart femten år siden, da jeg var en ung og upcoming intellektuel, der skrev jeg et lille platonisk værk, hvor jeg interviewede fem store danske ledere. Pundik var en af dem.

Jeg kan tydelig huske det. Det var vigtigt for mig med den bog, men Pundik kendte mig jo ikke, så han hverken svarede eller reagerede på mit forsøg på at få ham i tale.

Det siges om Pundik, at han havde en fabelagtig vilje, han blev bare ved. På en måde havde vi noget til fælles der, jeg tror måske det var derfor han til sidst sagde ja til interviewet. Men der havde jeg også gjort mig det til en tradition, at ringe til ham hver onsdag i fire måneder. Goddag, mit navn er Asger Engberg, er det muligt at tale med Herbert Pundik…

Til sidst sagde han i hvert fald ja, og ved selve interviewet sad han nærmest og krammede mig det meste af tiden. Det forstod jeg ikke dengang, men jeg bilder mig lidt ind, at han måske kunne se lidt af sig selv i den ranglede ungersvend med ild øjnene og hjertet på det rette sted.

I hvert fald kom det møde til at betyde en hel del for mig. Efter det, så gik jeg ud i politik, og engagerede mig i undergrunden. Modstandsbevægelsen, eller hvad der var tilbage af den. Ligesom Pundik.

Man kan ikke være ordentlig humanist, hvis man ikke har set døden i øjnene. De største humanister er vel dem, som kender krigen indefra, og alligevel vælger freden. Det var Pundik. Soldaten som valgte freden, hvor den var mulig.

Farvel Herbert Pundik, ære være dit minde. Du gav, måske mest af alt med dit eksempel. Det eksempel vil leve videre efter dig, i hvert fald i os som kunne se dig som det store og herlige menneske du var.

G-d bevare Danmark og Israel.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.