Hr. Westergaard og hans excellence overrabbiner Bent Melchior

i Topnyheder af

To helt, helt, helt store danskere er gået bort indenfor kort tid. Hr. Kurt Westergaard og hans excellence overrabbiner hr. Bent Melchior.

Begge var de rundet af den den samme tid; opgøret med nazismen og troede begge to på, at kritik og diskussion skulle til, for at samfundet kunne udvikle sig.

De gjorde det på hver deres måde. Hr. Westergaard var den klassiske, sokratiske humanist af den franske skole. Han stillede de farlige spørgsmål og var ikke sen til at stå op for både ytringsfrihed og oplysningkraft. Hr. Westergaard var en sol for sin generation, en støtte for dem som mente at sandheden skal findes ved at magten skal pirkes til.

På den anden side var hr. Melchior en langt mere dialogsøgende og stille mand. I hans perspektiv skulle sandheden søges i dialogen og ikke i provokationen.

Hvem havde ret, den oplysende sol som var hr. Westergaard, eller den stille samtale som var hr. Melchiors metier.

De var begge humanister de to, den ene fulgte solen, og den anden fulgte måske månen. I humanismen mener man, at solg-den Ra er stamfader for vores tro. Han stod i Heliopolis haller, og skinnede ud over verden. Sådan opstod humanismen.

Hans lys var sandheden.

Men han havde også en søster der hed Isis, hun skinnede med månens lys, blidt og venligt.

Begge var de oplysende, den ene kompromisløst og konfliktskabende, den anden mildt og venligt.

Men begge tjente de sandheden.

Sådan er nu både vores sol og vores måne gået til hvile, og de står nok op igen, begge to, men i andre former og med andre mennesker som deres oplysere.

For sådan var de to gamle, og det havde de til fælles, at de oplyste verden, på hver deres egen smukke facon.

G-d bevare dem, hvor de er, og må de hvile i fred efter mange år. I vil blive husket.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.