Landbrugsreformen

i Topnyheder af

Så er landbrugsforhandlingerne ved at være til ende, eller set fra Folketingets perspektiv, så er de til ende. Når Fogh Rasmussen fremhæver forhandlingerne som et godt eksempel fra talerstolen ved venstres landsmøde, så sætter jeg med stor glæde og stor selvtilfredshed den præmie på mit bryst.

Ja, jeg ved at det er lidt barnligt og irriterende, men der er langt imellem roserne, når man er i opposition til mainstream.

Tak hr. Fogh Rasmussen, og jeg håber, at de oplever, at jeg forsøger, så godt jeg kan, at skabe en positiv udvikling for lanbruget, på trods af de meget store udfordringer landbruget møder i disse dage.

Når det så er sagt, så er jeg udemærket klar over, at mange mener, at der er meget at udsætte på landbrugsaftalen. Det er helt rigtigt, det er ikke en perfekt aftale. Det er et kompromis imellem venstre og højrefløjen, og så kan alle selvfølgelig ikke være glade, for der er ingen som reelt har fået sin vilje, sådan er kompromisser nu engang.

Imidlertid, mener jeg, at dette kun er startskuddet på nyudvikling ved landbruget. Vi skal videre med innovation med respekt for det smukke gamle fag landbruget er, og med respekt for de nye ideer som venstrefløjen kommer med. Vi skal udvikle og ikke afvikle landbruget, som hr. Ellemann-Jensen siger.

Det gør vi ved at tænke nyt. Landmænd er de bedste selvstændige erhvervsfolk vi har, de kan vende på en tallerken. Der er traditioner, som svineeksporten, den skal vi ikke fjerne. Den har været der i over tohundrede år, den skal vi udvikle, så at den bliver MERE miljø og dyrevenlig, med respekt for indtjeningsgrundlaget.

Det samme gælder ægge og kyllingeproduktion. På en underlig omvendt facon, var minkerhvervet faktisk det erhverv der var længst fremme med dyrevelfærd, så der kan vi lære med de spændende metoder taget fra zoo-bioligien som forbedrer dyrevelfærden.

Yderligere er der hele biodiversitets diskussionen og forholdet imellem land og natur. Det skal vi også videre med. Der skal være plads til den vilde natur, også hvor der er opdyrket. Det er der allerede de fleste steder. Men man kan jo godt tænke lidt på de store græssere, give dem steder hvor de kan gemme sig, og andre tiltage til udviklingen af biodiversiteten. Morten Korch og hans fløjteri, det skal vi have mere af.

Så der ER en positiv udviklingsbane, hvis vi formår at se de spændende ideer der er rundt omkring, og lade være med at slå hinanden oven i hovedet hele tiden.

Give hinanden plads, snakke med hinanden, forsøge at forstå hinanden.

Vi vil gerne have ålegræs i Limfjorden igen, og vi forsøger at skabe gode rammer for det, men samtidig skal vi ikke ødelægge landmandens levebrød.

Disse balancer, som er nødvendige at finde, dem skal vi forsøge, igennem dialog, at finde.

Det er i hvert fald resultatet af den process vi har været igennem indtil videre. Det skal vi videre med.

Vi skal også være parate til at optimere processen, hvis det viser sig, at der kommer nye teknolgier frem, som ændrer forudsætningerne for aftalen.

Teknologien raser derudaf, med nye muligheder for præcis gødning, nye former for afgrøder som ikke har brug for pesticider for at gro osv.

Hvis landmændene bliver skarpere på at bruge de næringsmidler som planterne har brug for, og reducerer pesticideforbruget, så må vi også anerkende det.

Det er vigtigt, at det skal være en fair proces.

Men, sådan laver man et forlig, og husk lige på, at det kostede 600.000 kr. om året at køre den mediemæssige dækning af området (TV Friheds budget). Det er da ikke så ringe endda.

Men det vigtigste er, at der nu er ro omkring landbruget, og at vi kan se fremad.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.