Tak hr. Bertel Haarder

i Topnyheder af

Da jeg var en lille knægt så jeg utrolig meget op til min bedstefar Gunnar Engberg.

Min bedstefar var sådan en ældre herre. Han gik med stok og havde det med at fange mig, når jeg faldt ned fra æbletræerne.

Min bedstefar var højskolemand, og havde bekæmpet nazisterne under besættelsen, og en frihedsmand om nogen. Høj, karismatisk og stærk.

Man siger, at ens far og mor ikke altid slår så stærkt igennem, bedsteforældrene derimod.

Nå, men min bedstefar minder mig altid meget om hr. Bertel Haarder. Begge stærke, ægte mennesker, for hvem det menneskelige er vigtigt. At gå imod strømmen, når verden vender på hovedet.

Hr. Haarder vandt sine sporer under 68. Her bekæmpede han, stærkt og modigt, den absurde venstreorientering der var dengang.

68´erne var den tids woke.

Sammen med Erhardt Jakobsen sloges de så blodet sprøjtede (i overført forstand) imod de røde lejesvende, Danmarks Radio og tidens Wannsinn.

Det er Erhardt og Bertel der har sørget for, at vi ikke er røget ned i samme skuffe som Sverige, som endnu ikke er kommet videre efter 68.

Så fik hr. Haarder ellers læst og påskrevet. I mange år var han undervisningsminister, og nøj hvor vi hadede ham. Dengang gik jeg på RUC, og vidste ikke rigtig noget om nogenting, men havde alligevel en ide at ham Bertel, han måtte da være bims. Men, jeg var også vokset om med Land og Folk, min mor var kommunist og kulturradikal, for at irritere min bedstefar.

Det eksempel synes jeg var godt, så jeg gik over på min bedstefars side, ikke kun for at irritere min mor, men hvis man ikke er rebel, hvad er man så?

Så jeg gik i gang med højskole, frihed og kampen imod islam, ligesom min bedstefader havde været imod nazisterne. De mindede rimelig meget om hinanden; jødehadere om en hals, inhumane og stærkt destruktive.

Jeg gjorde det samme som Bertel, som jeg efterhånden havde erkendt var min bedstefar, bare i politik.

Det eksempel hr. Haarder havde sat som frihedsmand op imod et system som syntes at destruere og hade alle som ikke var med det, det eksempel så jeg meget op til.

Så lagde jeg mærke til, at hr. Haarder pludselig blev så venlig. Han begyndte at lave folkemøder og blev sådan helt rund.

Det grublede jeg meget over, og så tænkte jeg, sådan er det nok at blive gammel og vis. Grundtvig endte jo også, efter mange års herkulisk kamp imod dit og dat, at svæve som en vølve over brostenene i København.

Så jeg tænkte, en del af det med at være ung og rebelsk er at erkende når man skal til at være gammel og vis.

Give den nye generation plads til udfolde sig, lade være med, at overgå dem, men give dem plads, så de kan tage deres kampe ægte og stærkt.

Det er ungdommens pligt og privilegie at være vild og voldsom og ville lave om på verden. Så skal man trække sig lidt tilbage, og give plads.

Jeg gav Paludan plads, og jeg giver alle plads som kommer efter mig. Jeg glæder mig meget til at se hvor Jakob Mark og Matthias Tesfaye ender henne. To unge forkæmpere for Danmark og menneskelighed. Stærke mennesker.

Sådan havde Bertel det også tror jeg, han var glad ved, at der kom nye generationer og tog et par runder i frihedens arena, en arena han havde gjort mulig.

For uden Bertels kamp imod 68´erne, så havde der ikke været en arena.

Den platform som jeg har stået på, rebelsk og oprørsk, var skabt af tidligere oprørere, som havde råbt til himlen om dumhed og uretfærdighed.

Nu er Danmarks Radio snart en skygge af sig selv, og friheden vokser i andre medier. Sådan endte det med, at friheden vandt og dumheden forsvinder, for sådan er et rigtigt eventyr.

Men tusind tak Bertel, for at skabe plads til os som kom efter dig. Vi forsøger at forvalte din arv det bedste vi har lært. Det er ikke altid kønt og poleret, men vi ved godt, at uden din generation, så havde vi ikke haft muligheden for at kæmpe vores kamp, og er det ikke den største gave man kan give videre? En verden til den næste generationer af frihedskæmpere.

G-d og g-derne bevare Danmark og tak for kampen Bertel.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.