Sjælen

i Topnyheder af

Min tip tip oldefar Mendel Levin Nathanson startede Berlingske Tidende for over to hundrede år siden.

Han skulle efter sigende sidde og kigge ned på den til enhver tid siddende chefredaktør. Vi minder meget om hinanden, min tip tip oldefar og jeg, tror jeg. Iltre, nyskabende, jødiske, og konservative. Jeg har i hvert fald min tip tipoldefar til og sidde og kigge på mig, hjemme i min lille redaktion også, for at hylde de værdier han stod for.

Paradokset er, at på en eller anden måde, så er det altid lykkedes mig, ofte uden at ville det, at spænde ben for Berlingske Tidendes projekter. Jeg fik mere eller mindre som den eneste kritiker lukket radio 24/7, nu brokkede jeg mig til Slots og Kulturstyrelsen (radio og tv nævnet) over at jeg skulle gås så meget i sømmene over mit budget, på et rimelig løst grundlag. Når radio Loud og Danmarks Radio kunne komme afsted med at bryde reglerne igen og igen. Jeg har Radio TV rådet stærkt mistænkt for at erkende at jeg havde ret, for det var lige efter at jeg havde brokket mig, at leen blev svunget over Radio Loud.

Jeg ved godt, at det også er et Berlingske Tidende projekt.

Men også alle de andre gange, hvor Berlingske Tidende har kørt en eller anden frem som en form for parallel til min ringe person; salig filosof Holger som begik selvmord, fordi han ikke holdt som konservativ filosof, nu Sara Omar, som islamkritiker som er røget i baljen af smuds osv.

Der er noget skæbnesvangert over det. Altimens jeg render rundt og passer på min tip tipoldefars eftermæle, ud over at lave avis, skabte han også det grundlag som dansk landbrug stadig bygger på i dag, eksporten til England, så falder hans egen gamle avis langsomt sammen. Som et korthus hvor det ene kort efter det andet langsomt bliver taget ud af korthuset.

Hvornår braser det hele sammen?

Min anke imod Berlingske Tidende, og resten af medieverdenen, har hele tiden været, at deplatformering, at nogen skal være ude i kulden, det er ikke sundt for samfundet.

Men det er værst gået ud over Berlingske Tidende, min rasen imod uretfærdigheden. Hvorfor? For en stor del af Berlingske Tidenes sjæl er genoplivet i arvingen, tip tipoldebarnet.

Man kan ikke kæmpe imod sin egen sjæl uden af dø en lille smule af det, hver gang man bekæmper sin sjæl.

Det er tragisk, for jeg har ikke lyst til at ødelægge min tip, tip oldefars livsværk. Tværtimod, jeg så det da gerne blomstre, ligesom alle de andre dele af hans livsværk, som jeg også går og bekymrer mig om.

Så det er ikke min skyld, det er Berlingske Tidenes egne valg, der placerer avisen hvor den er i dag.

Man skal bevare sin sjæl, ikke bekæmpe sin egen sjæl.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.