Mennesket først!

i Topnyheder af

Danmark er ved at miste sit eneste reelle humanistiske parti; Radikale Venstre. Ja, jeg ved, at de fleste danskere klapper i hænderne, nu tog RV først fejl under anden verdenskrig med nazismen, og nu tog de så fejl en gang til med islamismen.

Det er resultatet af regnestykket siden Brandes. To KÆMPE, skæbnessvangre fejl.

Ok, Brandes kæmpede for Sønderjylland, Poul Henningsen kæmpede imod nazismen og jeg har kæmpet imod islamismen. Men en ting er, hvad den intellektuelle elite gør, en anden ting er, hvad partiet gør.

I går var jeg ude og dække Fremskridtspartiets årsmøde, vi fik sagt et par ord til Lars Vilks, og mindedes de islamkritikere som er gået bort i forsvaret for ytringsfriheden og demokratiet.

Fremskridtspartiet er, som så mange andre nyskabelser indenfor dansk politik, drevet af de idealer som Radikale Venstre er rundet af; humanisme, demokrati med en solid dosis konservatisme. Men man var da lidt pikeret over, at RV ikke træder i karakter i forhold til retsstatet, lad mig sige det på den måde.

Jeg snakkede med en gammel husmand, som fortalte, at da han var ung, der blev husmændende smidt på porten i RV. Han havde spurgt Marianne Jelved, nu hvor Radikale Venstre bliver et byparti, hvor skal jeg så gå hen?

Det svigt som RV gjorde overfor husmændende var også bare endnu et svigt i en lang række svigt overfor de mennesker og de idealer som Radikale Venstre er bygget på.

Svigt på svigt på svigt.

Da min oldemor opbyggede partiet sammen med Brandes for hundrede år siden, der stod den på radikal oplysning, man skulle søge sandheden for at finde en menneskelig verden.

Det eksempel har stået meget, meget stærkt i min bevidsthed. Og det er i denne sandhedssøgen, at man kan tillade sig at gå imod den offentlige mening.

Jeg tror, at en af de fejl RVs proselytter har gjort er, at forveksle arrogance med sandhedssøgen.

Når jeg skriver, at Aalborg er på vej på en glidebane imod islam, så er det oplysning, ikke arrogance. Det er sige sandheden.

For knyttet til denne oplysning er det faktum, at den by vi så får ud af glidebanen imod islam, ikke er menneskelig. Spørg de Socialdemokratiske borgmestre på Vestegnen, hvor jeg er opvokset, hvordan det går.

Hvis man ikke formår, at holde fast i, at verden skal bevæge sig imod MERE menneskelighed, mere demokrati, så er man ikke kulturradikal.

Det radikale ligger netop i at sige sandheden uanset omkostningerne.

Det gjorde Brandes, det gjorde Poul Henningsen, og det gør jeg.

For, det kan godt være, at det er svært at høre sandheden i første omgang, men når man så har tygget lidt på den, og kan se, ah ok, måske er det alligevel rigtigt, så har man muligheden for at navigere i en svær politisk situation.

Skal Radikale Venstre ende sine dage som et ligegyldigt femiblåt parti, eller skal Radikale Venstre holde fast i sine rødder. Være radikale sandhedssøgere for at finde det menneskelige i situationen?

Altså fortsætte i Vallekilde Højskoles tradition, med langt til døren og højt til loftet men med MENNESKET FØRST?

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.