Pogromen

i Ikke kategoriseret af

I disse dage er det Hannukah, den fest, hvor vi jøder fejrer vores kampiver. Menoraen, den syvarmede lysestage symboliserer de syv dage, hvor lyset brændte i det hellige tempel i Israel, efter Mattathias ben Johanan og hans Maccabæere tog templet tilbage fra det selucidiske imperie.

Hvad symboliserer Hannukah egentlig? Der er mange som kender billedet af David og Goliath, altså David Israels senere konge, som sloges med snilde og intelligens imod en stor brutal overmagt.

Det er sådan vi jøder kæmper, vi kæmper med hovedet, med intelligens. Vi kæmper sjældent med en overmagt imod andre. Det kan vi ikke, vi er for få, og det ligger ikke i jødisk kultur.

Men bliver vi angrebet, som det sker i Israel som det skete under anden verdenskrig, som det sker med mig nu her i Aalborg. Så slås vi med ryggen imod muren, med vores intelligens.

Davids slynge er symbolet på jøders måde at kæmpe på. Det er faktisk et meget svært våben at bruge, at ramme præcist med en slynge, som man svinger rundt i luften, kræver virkelig øvelse og præcision.

Det er det vi fejrer her i disse dage, vores kampkraft, vores evne til at stå imod selv de mest sindsyge situationer, vores overlevelses evne, vores ukuelige vilje til at leve.

Forstå mig ret, det er ikke altid vi vinder. En tredjedel af alle jøder døde under nazisterne. Det kan være, at jeg taber kampen imod Aalborg byråd, det er ikke til at sige. Men vi tager slåskampen, og viger ikke fra det vi tror på.

For et par hundrede år siden, under jødefejden, der belejrede Københavnerne min tip, tip, tip oldefars lager, for at få ram på den slemme jøde.

Det samme sker her i Aalborg i dag, endnu en jødefejde. Jøden skal ud, islamisten skal ind.

Sådan er jøders skæbne altid at skulle slås, det er det som Hannukah repræsenterer. Der kommer altid en ny hadefuld type, stor, grov og undertrykkende, og ham kæmper vi så imod.

Grovheden, undertrykkelsen, umenneskeligheden.

Så, glædelig hannukah. Jeg vil så fejre den, som vi jøder nu engang gør, ved at slås for min lille grønne plet her på jorden. Forsøge at undgå pogromen, fortrængelsen, udstødelsen.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.