Hogwarts

i Topnyheder af

Så er jeg blevet inviteret til Oxford igen, St. Marys Church, Brasenose (det hus hvor en stor del af de engelske PMs er vokset op), det er vel det tætteste Danmark kommer på en international anerkendelse af de filosofiske ideer vi har og har haft.

Det siger jeg ikke, for at pudse mine fjer, der er efterhånden ikke mange fjer tilbage her i det kolde Danmark. Men for at understrege kontrasten imellem dansk system tænkning og engelsk system tænkning.

Hvor englænderne har disse kollosalske højskoler, som sørger for, at der er debat imellem de forskellige samfundsgrupper, og holder fast i den akademiske integritet, så mangler disse institutioner simpelthen i Danmark. Man kan måske sige, at Vallekilde højskole, som er et dansk forsøg på at skabe en pendant til Oxford, har en smule af det samme. Jeg er jo arvtager til Vallekilde, men det er ikke på samme måde INSTITUTIONALISERET. På denne måde, må vi indrømme, at englænderne bare er dygtigere end os. Der er en årsag til, at Oxford betragtes som verdens førende akademiske institution. Idealismen, integriteten er uovertruffen på Oxford, og ja på Cambridge.

Jeg kender dem efterhånden, jeg har været tre symposier igennem og den næste er den fjerde.

De er rigtig engelske, fyldt med humor og menneskelighed. Det er som at være i Danmark, kulturelt set, men så bare med et niveau som ligger langt, langt, langt over det danske. De er stadig i direkte kontakt med de græske og romerske rødder som giver den akademiske tænkning, og de har uovertrufne forskere. Brian Mountford, som er min ven på Oxford, er simpelthen en uovertruffen liberal teolog, uovertruffen.

Efter min mening, kan vi virkelig lære noget af englænderne her.

Til det kan man måske tilføje, at vi jo, som danskere, også har en stor plads i deres hjerter. Det er ikke tilfældigt, at jeg bliver inviteret igen og igen, det er der ikke så mange andre der gør. Det er fordi vi repræsenteret noget urkraft. Vi er mere idealistiske, stærkere. De ser os som mere primitive (hvilket vi også er, hands down), men til gengæld stærkere, tættere på den ægte vikinge ånd.

Så vi er ligesom bror og søster.

I sidste ende handler det om én og kun én ting; integritet. Kan vi som samfund og kultur opretholde vores værdier og civilisation.

Her er Oxford en smuk, avanceret, overlegen ven til Vallekilde. Vi skal være taknemmelige for, at de tager os ind. Og lære af deres insisteren på oplysning og forskningsfrihed.

Så, jeg glæder mig til at komme til England, og være på Oxford.

Hvis der i øvrigt er nogen som er Harry Potter fans, så er Oxford et oprindelige Hogwarts, og jeg skal gerne underholde om jeg finder nogle dementorer og om Hagrid stadig er på området. Min ven, Brian Mountford er det tætteste Oxford har på en Dumbledore. Klog, eklektisk, stærk og sjov.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.