Den danske skov

i Topnyheder af

Så har jeg været igennem to interview med mænd fra skoven. Det passer ikke, jeg startede allerede for lidt over et års tid siden, da jeg interviewede Hans Kjeldsen, min lille helt, og så de to her interview siden.

Hvad er min umiddelbare reaktion. Tja, hvordan skal jeg prøve at forklare det, så Københavnerne forstår det?

For ti år siden, var jeg med i gårdlauget på Vesterbro, Istedgade hvor jeg boede. Vi skulle stå for den indre gård, som var i baggården.

En af de andre fra gårdlauget havde set sig ret sur på et par store træer, som stod i gården, og ville have dem pillet ned.

Det blev arrangeret. Men på dagen fik vi et rimeligt stort problem, der var KÆMPE opstandelse i baggården, og der var en der var kravlet på i træet, og havde bundet sig fast til træet. Hun nægtede bare at komme af med det træ. Det havde taget halvtreds måske hundrede år, at få så stort et træ i baggården. Og så kom vi bare her fra gårdlauget, uden at spørge beboerne til råds, og fældede et fælles træ, som vi syntes var grimt. Der var ingen som spurgte beboerne i gården.

Træet står der endnu, vi fik kun lige klippet et par af de bærende grene af, men træet står der endnu, måske i hundrede år mere, til fornøjelse for dem som kommer efter os, og som skal bo i den lille hyggelige gård.

Forstår i?

Det er sådan jyderne har det med deres træer. Det kan godt være, at vi Københavnere har tænkt os, at skære store lysåbninger i Rold skov og andre steder. Men der hænger altså tre, firehundrede jyder oppe i træerne, og de har ikke tænkt sig at kravle ned igen. Hvorfor? Fordi Rold skov er DERES baggård. Det er der de render rundt og hygger sig om søndagen med ungerne og nyder naturen.

Så er der en anden ting. Efter at have hørt på både Kim, Jørn og Niels, så synes jeg, at deres grundlæggende argument imod at lave huller i skoven, som efter sigende er planen, er, at det risikerer at gøre skoven sårbar. Store huller kan gøre, at træerne vælter under storm.

Urørt skov er også noget de er bange for, på grund af billefaren!

Under alle omstændigheder, så mener jeg, at hvis vi kan hænge os op i træer på Vesterbro, fordi vi ikke vil af med dem der, så er det også pænt urimeligt, hvis vi fælder jydernes træer, bare fordi vi kan.

Vi skal formå, for mig at se, at slå lyttelapperne bare lidt ud, og stikke snuden udenfor vores egen lille boble.

Jeg har været i nogle af jydernes fantastiske skove. Lad mig sige det på denne måde, det er en stor, stor oplevelse. Jeg har selv, med mine egne øjne, set, masser af træer som ikke er produktionstræer, stå blandet op med den skov som er skabt for at lave træ.

Pointen er, at vi allerede arbejdet med at skabe mere divers skov. I de sidste 25 år har vi ikke plantet et eneste fyrretræ, på trods af, at det skal bruges i byggeriet for at spare CO2.

Var det ikke en ide, spørger jeg, med al den autoritet som det giver at være platonisk filosof, og hermed videnskabes vogter, at LYTTE lidt til dem, som måske ikke har eksamenspapirerne i orden. Jeg kan godt lytte, jeg er på langt højere niveau rent videnskabeligt end samtlige biologer i Danmark. Jeg er lige blevet inviteret til Oxford igen, hvor jeg sidste gang, fremførte mine klima ideer.

Så hvorfor kan de andre biologer så ikke det? Er videnskab ikke netop en ydmyg og respektfuld indstilling overfor andres empiriske viden?

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.