Dumheden

i Topnyheder af

Det her med oplysning, er en ufatteligt svær kunst. Platon beskriver det så skarpt i sin berømte hulelignelse; menneskeheden sidder i en hule og er til fals for falsk oplysning, det er filosoffens opgave at give reel oplysning, og når det sker, så bliver de fleste mennesker voldelige og vil slå på filosoffen.

Det er, forsåvidt, en eviggyldig beskrivelse af dumheden, noget som Poul Henningsen også gik meget op i.

Men jeg synes, efter at have været filosof i snart tyve år, og med ufattelig mange slåskampe imod dumheden, at der mangler et perspektiv i Platons hulelignelse; magtperspektivet.

Foucault, den berømte franske filosof, gik meget op i magt. Han mente, at staten var en slags fængsel, som holdt øje med alle.

Der hvor Foucault, efter min mening, har fat i noget, det er i analysen af magten.

Min erfaring er, at magt udøves kun af dumme mennesker. Gode og kloge mennesker kan altid klare sig med dialog. Årsagen til, at det er dumme mennesker som udøver magt er, at de fleste fornuftige mennesker faktisk godt kan se, når nogen er kloge. Så lytter de til dem, og følger de kloges ideer.

Men de dumme, de forstår ikke de kloge, og vil have, at verden skal forme sig efter deres hovede. Da de fleste mennesker, som er fornuftige, følger de kloge, så sker der det, at de dumme ingen indflydelse får. Da de dumme mennesker så bliver mega frustreret over, at de ingen indflydelse har, så bliver de voldelige, for at få noget indflydelse. Det er så derfor, at man har et demokrati, for at de dumme kan se, at de er dumme, og acceptere deres dumhed.

Men i 9 ud 10 gange, så vil de dumme ikke acceptere deres dumhed, og de begynder så at blive voldelige.

Lige for tiden er specielt myndighederne ekstremt voldelige overfor islamkritikere. Jeg mener, er det ikke rimelig både dumt og ondskabsfuldt, at forsøge at tage et barn fra en islamkritiker, fordi hun viser sandheden?

Denne dumhed som udflyder fra myndighederne, er det største problem vi har lige nu, for det ødelægger vores samfund. Dumheden skaber stabilitet men også stilstand. Spørgsmålet er, vil vi fortsætte med, at have så dumme myndigheder? For ud over, at det selvfølgelig er dybt kriminelt det myndighederne har gang i, så skaber deres dumhed også en flod af ondskab.

For dumheden avler forudsætningerne for det onde og det syge i samfundet. Og når først denne dystre, usunde udvikling har taget fat i samfundet, så ødelægger det både retsstat, demokrati og humanisme.

G-d og g-d’erne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.