Den akademiske kælder

i Topnyheder af

Jeg er et kældermenneske, er der mange der synes. Jeg har ingen officiel titel, er ikke ansat på en prestigefyldt institution, har ingen akademiske udmærkelser osv.

Så her på det sidste, så er jeg blevet leder af en lokaltv station, men ærlig talt, når det kommer til prestige, så er det vel ikke ligefrem øverste hylde.

Så man mener, at jeg er undergrund, nede i kælderen, mange ser mig som en lidt mistænkelig, omend utrolig flink personage.

Men er det i virkeligheden sådan, er det mig der sidder nede i kælderen, eller er det resten af det akademiske liv som sidder i kælderen? Jeg mener, jeg er international anerkendt platonisk filosof, jeg render ind og ud af Oxford, er lige blevet tilbudt et job på Marsmissionen, som jeg blev nødt til at afvise, fordi jeg ikke kunne bo i Houston.

Hvad består det med den akademiske kælder egentlig af?

På den ene side, har vi jo den berømte hulelignelse, hvor platonisten skal ned i hulen og sprede viden og visdom, det er jo reelt det jeg gør med mange af de fag jeg roder med. Jeg løfter de fag, med store konflikter som følge, med mange af de akademikere som sidder øverst på den akademiske hattehylde. Det er det samme hver gang jeg går ind i et nyt område, så bliver jeg overfaldet af ronkedorerne.

Omvendt så har adskillelsen fra den akademiske mainstream, altså bortset fra min halve ansættelse på Oxford, jeg er efterhånden blevet Dumbledores højre hånd på Oxford, skabt en situation hvor jeg har været tvunget til at rende rundt hernede i den akademiske kælder i femten år.

De fleste ved slet ikke, at der findes en akademisk kælder, man kan blive smidt ind i. Men den findes. Jung rodede rundt i den i mange år, Freud ligeså, og Newton.

Kælderen er gammel og lugter af mug, men der er en masse spændende ting hernede. Videnskabens opståen for eksempel, den er hernede, gemt væk i et fugtigt kælderrum. Mange fags fineste stunder er også hernede, gemt væk. Ja, når man efterhånden har bevæget sig rundt hernede i kælderen i mange år, og er begyndt at lære den at kende, så finder man ud af, at videnskaben er langt dybere og mere kompleks end det vi kender til i dag.

Videnskaben er en tradition med rødder tilbage til Egypten, Mesopotamien, Grækenland, og de fleste fag ved det slet ikke.

Da Newton kom op af kælderen var han utrolig bitter. Det var også hans lod, at blive låst inde i den akademiske kælder i store dele af hans liv. Han var den tids Snape, bitter, brilliant og destruktiv.

Newton opfandt den teknologiske revolution. Hans sind er stadig fastlåst i den måde vi behandler naturen på, med en mekanisk afstand til naturen. Det er Newtons bitterhed, afmagt og kynisme som er slået igennem der.

Det er dette arbejde jeg arbejder på, at hele det Newton skabte i den mekaniske revolution, at skabe en bro imellem ånd og natur igen.

For hvorfor være bitter, når sandheden er, at jeg ikke er i kælderen, men jeg er udenfor i den friske akademiske luft, og forsøger, som Platon, at oplyse kælderen, som er resten af den akademiske verden.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.