Bæredygtighed

i Topnyheder af

Der er mange på venstrefløjen som snakker om bæredygtighed hele tiden, men de skaber ikke en bæredygtig verden. Ofte er de projekter som venstrefløjen skaber direkte i modsætning til bæredygtighed.

Tag for eksempel kønsdiskussionen. Her er argumentet ofte, at kun manden kan være undertrykkende, og kvinders undertrykkelse overses.

Eller klima, hvor store dele af venstrefløjen farer frem med nogle ideer som inkluderer nogle ting, mens de ekskluderer andre ting. Hermed skaber man en skæv verden, som slet ikke er bæredygtig for de mennesker som lever i og med skoven.

Hvad er problemet? Problemet er, at man ikke er tilstrækkelig klar over, hvad bæredygtighed er.

Bæredygtighed er, når delene bærer helheden.

Jeg gentager, hvis du ikke lige fangede det. Bæredygtighed er når DELENE bærer HELHEDEN. Tag eksemplet med kønsdebatten. Her er der flere dele. Mænd, kvinder, børn og bøsser og lesbiske. Hver indgår de i en helhed. Det kan være en familie eller en arbejdsplads. Men i og med, at man ensidigt fokuserer på en del, det være sig mænd, kvinder, bøsser eller lesbiske, så bærer delene ikke helheden. Da det ofte er den del som kæfter mest op som får lov til at fylde mest, her på det sidste kvinder, så lider dem, som ikke kan kæfte op, børnene.

Børnene har ofte ingen stemme i kønsdebatten, og bliver derfor taberne. De lever som burhøns i institutioner, altimens deres mødre realiserer sig selv, fordi deres mødre kæfter op hele tiden. Mændende kæfter også en del op, så dem går det trods alt ikke så skidt, men børnene lider af at bæredygtigheden i vores familier er brudt sammen, fordi alle bare tænker på deres lille del, og ikke på helheden.

Det samme gælder klima, hvor vi ofte også har svært ved at tænke på helheden fremfor vores egen lille del. Så vil vi have masser af natur, men glemmer at der findes folk som lever af naturen. Heldigvis har produktionsfolkene så haft det held, at de alligevel kunne kæfte lidt op, så nu bliver de hørt, og vi kan måske nå til en helhedsoritenteret løsning, altså en reelt bæredygtig løsning.

Jeg ved godt, at det indimellem gør lidt ondt at høre sandheden, men hvis vi ikke formår at have en stærk og sund selvkritik, så skaber vi ikke en bæredygtig verden, så bliver det bare dem som kæfter mest op, som får lov til at bestemme og så ødelægges helheden og dermed skabes der meget ringe kår for dem som ingen stemme har.

Derfor er bæredygtighed en meget svær øvelse. Det handler om, at man formår at se helheden, og prøver at lade være med at dyrke sit eget ego.

Men formår man reelt at se helheden i sit liv, så kan vi skabe harmoniske samfund og bæredygtige løsninger.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.