Højskolevejen

i Topnyheder af

Så er vi vist ved at have stoppet de vilde rewilding planer i folketinget. Det synes jeg, helt personligt, er utrolig glædeligt. Og jeg tror måske også, at hvis vi skal undgå endnu en minksag, hvor hele Jylland kører i traktorer til København, så er det nok det mest fornuftige.

I mellemtiden, altimens slåskampen imellem land og by har kørt på de helt høje nagler, så har vi filosoferet en hel del over, hvad vi GERNE vil have.

Der er dannet en lille gruppe med gode borgere, som tænker skov på en både konstruktiv og progressiv facon. Nogle af de fineste tænkere med tophøj integritet er med i gruppen, og vi samarbejder rigtig godt.

Som noget unikt ved denne lille gruppe, så er BÅDE skovarbejderen OG akademikeren med. Det mener jeg, som højskolemand er utrolig vigtigt. I gamle dage i højskolen, der var det flotte bærende og livgivende princip, at BÅDE HÅNDEN og ÅNDEN skulle samarbejde, for at vi kunne komme videre i vores land.

Dette princip mener jeg, at vi lever op til i vores lille skovgruppe. HÅNDEN og ÅNDEN.

Hvad betyder ideen med, at både hånden og ånden skal samarbejde. Ja, først og fremmest betyder det, at vi som akademikere skal LYTTE til håndværkerne, og tage deres indsigt med ind i vores arbejde. Hvis håndværkerne siger noget, så har de en lang erfaring, en PRAKTISK erfaring, som vi skal lytte til, og bruge i vores arbejde.

For mit vedkommende, så er jeg MEGET imponeret over den dybde og faglighed som ligger i skovarbejderens viden om skov. Det er ikke sådan lige at få en skov op og stå, og det kræver GENERATIONER, at få det til at fungere. Når skovarbejderen siger, at hvis vi ikke passer på, så risikerer vi at miste al vores skov, så lytter jeg. Det er hånden som har noget at sige. Det skal vi altså lytte til, i hvert fald, hvis vi vil respektere vores højskoletraditioner.

På samme tid, så er ÅNDEN, at vi skal lytte til de fremragende akademikere som OGSÅ er i det miljø som er rundt omkring skovbrug. Der er også nogle FREMRAGENDE akademikere, med fynd og intelligens. Dybt filosofiske mennesker, med internationale netværk. Vi har nogle fremragende kæmper indimellem vores akademikere. De skal have plads i vores samfund, og deres ideer skal frem.

På den måde, så er der faktisk en god chance for, at vi i lille Danmark, kan komme helt frem i bussen med hensyn til skovbrug og ideer til, hvordan vi bevarer vores skove.

Personligt kan jeg da tilføje, at jeg lige har fået godtaget mit lille skriv på Oxford, med peer review og hele det system der er omkring den videnskabelige verden.

Så der er vi da på et internationalt niveau med UDGANGSPUNKT i vores egen traditioner og erfaring.

Vi skal stå, med stolthed, og være vores traditioner bevidst. Og SAMARBEJDE med udlandet i præsentationen af de ideer vi har her i Danmark.

Der ville det nok være en stor fordel, hvis vi gik højskolevejen.

Den lysende poetiske sti, som ser mennesket som målet, men i dette tilfælde også hele G-ds skaberværk, som noget vi kan være en del af, og støtte, med ydmyghed.

G-d og g-derne bevare Danmark.

3 Kommentarer

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.