Hedgehog highways

i Topnyheder af

Nu hvor jeg har været lidt rundt på naturmødet, så var der alligevel en enkelt bod, som virkelig ramte mig. Det var faktisk den bod, som jeg mindst forestillede mig, ville ramme mig.

Den bod hvor en ældre dame talte så varmt for pindsvinet.

Jeg har tænkt meget over, hvorvidt det med vilde haver er noget pjat. For at være helt ærlig, når jeg sammenligner Livø med en have hvor man klipper græsset lidt skævt, så synes jeg ikke rigtig, at det giver så meget mening.

Men jeg har selv haft en kolonihave, og der havde jeg et par konkrete erfaringer med det med at have en have.

En af de erfaringer, tænker jeg stadig over, her mange år efter det skete.

Vi havde i kolonihaven en lille dam, som jeg var skrækslagen over, at ungerne fald i. Mine unger var ret små på det tidspunkt, og jeg kunne lige se det i min fantasi, at en af dem kravlede hen til dammen, og droppede i.

Så jeg byggede et stort hegn af ståltråd omkring dammen, for at sikre mig at unger ikke droppede i dammen.

Det var sådan set fint nok, men efter et stykke tid opdage jeg pludselig, at pindsvinet, som boede i haven var dødsulten, og havde et kæmpe sår på den ene side af benet. Det viste sig, at jeg ikke bare havde lukket børnene ude af dammen, jeg havde også lukket pindsvinet ude af dammen, som spiste de haletudser som var i dammen!

Pindsvinet var ved at dø, på grund af min f.. dumhed! Det var virkelig noget som fik mig til at tænke over den natur vi har i vores haver, og de dyr som lever i vores haver. Det betyder faktisk noget, hvis vi sætter hegn op og glemmer at tænke over for eksempel pindsvinet.

I England, hvor de jo som bekendt er utrolig optagede af havebrug, der skulle de være i gang med noget som hedder “hedgehog highways”, altså sikre stier for pindsvinet hen over vejene. Der er mange, mange pindsvin som går til ved at blive kørt ned.

Vi kan faktisk godt gøre noget for dyrevelfærden i vores haver. Sådan noget som at tænke over hvor dyrene spiser, lave damme og fuglehuse, huske kun at lade robotplæneklipperen køre om dagen (pindsvinene kommer frem om natten) osv.

Med andre ord, tænke lidt over, den natur som er i vores haver, og optimere forholdene for de dyr vi lever op og ned af.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.