Socialpædagogikken

i Topnyheder af

Der har været meget snak omkring den unge mand, som har mejet en hel masse mennesker ned i Fields, for ikke så længe siden. MOTIVET har været det folk har diskuteret. Var han terrorist, islamhader, psykisk syg. Ja, hvad er galt.

Jeg skal ikke gå ind i hans motiver, for det ved vi ikke så meget om. Det vi ved er, at han var psykisk syg.

Det peger hen på et problem, som er voksende i samfundet. Vores institutioner er, mange steder, bare ikke gode nok. Her i Nordjylland, har jeg været i kontakt med et par stykker af de sociale institutioner. I den ene Viften, mishandlede de de handicappede, i følge min kilde. Den anden, i Thy, lod de de handicappede misbruge seksuelt.

Det er så langt ude vi er, i krogene af systemet.

Ingen har diskuteret, eller forholdt sig særlig meget til psykiatrien i mange år, mediemæssigt.

Nu er det ikke for at sige, at alle institutioner er dårlige. Jeg har selv været underviser på pædagogseminariet, det er godt nok nogle år siden, men der var jeg ude og se mange institutioner som vejleder for praktikanterne. Der fik jeg et bredt indblik i de institutioner vi har.

Der er mange virkelig gode institutioner rundt omkring. Institutioner hvor lederne er udlært i filosofi, og holder samling med børnene hver dag, hvor børnene lærer at række fingeren i vejret og vente til deres tur, så de lærer at få demokratiet ind med det samme. Institutioner hvor specialer fra lægeverdenen og pædagogfaget smelter sammen, i virkelig gode processer. Institutioner, hvor pædagogen/handværkeren står i kælderen og lærer de unge knægte at smede og skære i træ.

MEN, der er også nogle steder, hvor tingene ikke fungerer. Det handler ikke om ressourcer. Der findes institutioner i Slovenien, hvor der er én pædagog til 75 børn, og det fungerer helt fint.

Det handler om motivation og kompetencer.

Hvis først ledelsen ikke er god, tiltrækker det dårlige pædagoger, som så ender med at sidde på deres flade, og lade tingene sejle. Det handler igen om ledelse fra kommunen. Er der nogen, som, i kommunen, går op i at tingene fungerer.

Der er strukturelle udfordinger. Jeg er af den holdning, at de specialer, som Lars Løkke nedlagde under kommunalreformen, dem mangler vi i dag. Det her med at samle specialer på regionalt niveau er ikke nogen dårlig ide. Jeg kan ikke se, hvorfor i alverden Lars Løkke skulle ændre på. Det virker lidt på mig som om, at Lars Løkke lavede om på tingene, bare for at gøre det. Det var dengang Lars Løkke var indenrigsminister under Anders Fogh.

Det gør så igen, at nogle personer ganske simpelt falder igennem.

Det var måske det som skete med den unge mand, som skød om sig til højre og venstre. Hvordan går man fra at være psykisk syg, til at skyde om sig til højre og venstre. Man gør det typisk ved at være isoleret.

Der skulle have været nogen, der tog sig af den unge mand, inden han kom derud hvor han trak våben. Den hænger på Københavns kommune.

Den opsøgende socialpædagogik bør prioriteres noget højere, det kunne være en mulig lære af det som er sket i Fields.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.