Dydsetikken

i Topnyheder af

Så er vi for alvor kommet i gang med diskussionen af minkkommissionen, jeg synes faktisk, positivt set, at det er godt, at diskussionerne af embedsværkets moralske korruption kommer til overfladen, så at vi kan få tingene vendt.

Der er et argument der går på, at minkkommisionens arbejde kan MOTIVERE embedsmændene til at SIGE FRA tidligere i processen, hvis der er noget som er ved at gå galt. Problemet med det argument er, at det lægger SKYLDEN for minksskandalen på POLITIKERNE.

Da det efter sigende er prinært embedsmændene som har været emsige mht. minkskandalen og faktisk ikke politikerne, så mener jeg, at dette argument er farligt.

Det er farligt, fordi det fritager ansvaret fra embedsmændene. Når man kan læse, at den øverste politimyndighed har været ekstra motiveret for at nedlægge minkerhvervet, så er problemet her, at det er embedsværket SELV som har et problem.

Det nytter med andre ord ikke, kun at skyde skylden på politikerne. Der skal laves noget om. Det der skal laves om, hvis vi skal bruge hele miseren til noget, er embedsmændenes dyder.

Dydsetikken, altså, at en given samfundsgruppe definerer et sæt værdier og principper er det som lider stærkt i disse dage. Går den så går den, vi klarer det med vennerne osv.

Der er masser af det i hele landets administration. Folk er ikke længere drevet af at være en ærefuld embedsmand, men af at undgå fejl, tillægge sig privilegier og, hvis det går rigtig galt, direkte ondsindede indstillinger, som dem vi finder hos PET.

Disse principper for ære og værdighed er det som det handler om. Når kommissionen taler om manglende ordholdenhed, at man lyver, og manglende sandhedskvalitet, så er det manglende ære som man taler om.

Hvordan man inspirerer embedsstanden til at genfinde sin ære, det er meget svært. Platon forsøgte at inspirere med al den kraft han havde. Dyderne skal man have for sig selv, fordi skønhed (fairplay), sandhed og det gode er mål i sig selv.

Det var måske noget man kunen overveje i embedsværket, at være sande, skønne og gode, fordi det i sig selv skaber en verden, som er til at leve i.

G-d og g-derne bevare Danmark.

Skriv et svar

Din email vil ikke være offentlig.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.